יש חדש תחת השמש: מהיום תוכלו לדעת כמה אתם יכולים להרוויח מהגג שלכם

נכתב ע"י אגף איכות הסביבה

בתאריך 17/03/2025

משרד האנרגיה והתשתיות והמרכז למיפוי ישראל משיקים היום לכלל הציבור, כלי פורץ דרך בקנה מידה בינלאומי שמאפשר לחשב את פוטנציאל ייצור האנרגיה הסולארית על הגג שלכם ואת ההכנסה הצפויה ממכירת החשמל.

קישור למערכת למיפוי פוטנציאל ייצור אנרגיה מתחדשת בדו שימוש

יוסי דיין, מנכ"ל משרד האנרגיה והתשתיות: "מדינת ישראל הציבה לעצמה יעד לייצר 30% מהחשמל בשנת 2030 מאנרגיות מתחדשות, ואנו במשרד האנרגיה והתשתיות פועלים כל העת על מנת להסיר חסמים בתחום ולקדם עמידה ביעד זה. אנחנו נעמוד בו, ואף מעבר לכך. לישראל יש תנאים ייחודיים להיות מובילה עולמית באנרגיה מתחדשת מהשמש במרחב המבונה, תוך שימוש יעיל ורב תכליתי בקרקע. המערכת שאנו משיקים היום תאפשר לציבור למצות את פוטנציאל הייצור סולארי של המבנים בבעלותו. אנחנו רוצים לעודד את האזרחים והאזרחיות וכן את הרשויות המקומיות להקים גגות סולאריים. מדובר במהלך שמפחית באופן ניכר את חשבון החשמל ולפעמים אפילו מביא לביטולו, וגם מהווה השקעה כלכלית ומקור הכנסה לטווח ארוך. גג סולארי מעניק ביטחון אנרגטי למשפחה בעת חירום ושומר על סביבה ירוקה ונקייה".  

ערן קינן, סמנכ״ל פיתוח עסקי, המרכז למיפוי ישראל: "הכלי החדשני שפותח על ידי המרכז למיפוי ישראל בשיתוף משרד האנרגיה והתשתיות, עושה שימוש בטכנולוגיות מתקדמות של בינה מלאכותית ובינה עסקית מבוססת מיקום גאוגרפי. הכלי מאפשר מיפוי אוטומטי של פוטנציאל קיים להקמת מערכות סולאריות על גגות מבנים, לבצע חישוב על בסיס הקרינה הסולארית הזמינה, כמו גם לאתר את השטחים הפנויים בגגות המבנים להתקנת פנלים סולאריים. באופן דומה, גם בהצללות וקירויים של מגרשי ספורט ומרחבים ציבוריים אחרים בישראל. האתר יאפשר לכל בעל נכס לדעת את פוטנציאל הייצור הסולארי על הגג שלו, הערכה של הספק החשמל שניתן להפיק מהתקנת פנלים סולאריים וכמו כן, יסייע לרשויות המקומיות ולמשרדי הממשלה בקביעת החלטות וצעדי מדיניות מבוססי מידע. המרכז למיפוי ישראל גאה להמשיך ולעבות את ארגז הכלים הקיים עבור משרדי ממשלה והציבור הרחב. מדובר בפיתוח של מערכת חדשנית בחזית הטכנולוגיה בתחום ופורצת דרך ברמה בינלאומית. המערכת נבנתה כך שתשמש לאורך שנים כלי חשוב בעיצוב עתיד האנרגיה של מדינת ישראל ובכלל".

משרד האנרגיה והתשתיות והמרכז למיפוי ישראל (מפ"י) משיקים היום כלי מתקדם, שינגיש לכל אזרח ואזרחית בישראל מידע על פוטנציאל ייצור האנרגיה הסולארית בשטחים המבונים. המערכת החדשנית מבוססת על שרת המפות הממשלתי (GOVMAP), ומציגה לציבור, באופן מקוון ופשוט, את הפוטנציאל לייצור אנרגיה סולארית וכוללת מידע לגבי השימושים הבאים: 

  • פוטנציאל ייצור אנרגיה סולארית על גגות מבנים בכלל שימושי הקרקע: מגורים, מסחר, תעשייה, מוסדות ציבור, וחקלאות בשטחים הבנויים ביישובי ישראל. 
  • פוטנציאל ייצור אנרגיה סולארית באמצעות הצללות במרחב הציבורי: מגרשי ספורט, חניונים ציבוריים, בתי עלמין ושטחים ציבוריים נוספים.

המערכת עושה שימוש באלגוריתמים ובכלי בינה מלאכותית מתקדמים לביצוע מיפוי אוטומטי של שטחים פנויים בהם ניתן להתקין מערכות סולאריות, מנתחת את עוצמת  קרינת השמש וגורעת שטחים תפוסים על ידי מערכות סולאריות קיימות. המערכת גם מחשבת את ההספק המותקן האפשרי של הפאנלים הסולאריים ואת סך שעות הייצור הצפויות שלה. באמצעות נתונים אלו, ניתן יהיה להבין בקלות באמצעות מחשבון בהרצה המופיע באתר משרד האנרגיה והתשתיות, מה פוטנציאל ייצור האנרגיה הסולארית כל גג בישראל, וכן לקבל הערכה לגבי הכנסה שנתית ממכירת החשמל מהגג הזה. 

כך לדוגמא, באמצעות המערכת ניתן לראות כי שטח גג בניין מגורים משותף ברחוב קריניצי 11 בנתניה הוא 898 מ"ר, מתוכו ניתן להקים מערכת סולארית בהספק של 67 קילו וואט על שטח פנוי של 504 מ"ר. מספר שעות השמש האפקטיביות לייצור חשמל על גג עומד על 1598 שעות בשנה, ולכן ייצור האנרגיה הצפוי ממנה הוא 107,386 קוט"ש בשנה. 

דיירי הבניין יוכלו לקבל באתר משרד האנרגיה והתשתיות הערכה לגבי ההכנסה השנתית מהמערכת. במקרה זה, אומדן ההכנסה השנתית יעמוד על כ- 51,200 ₪.
המערכת שפותחה על ידי המרכז למיפוי ישראל בהנחיית משרד האנרגיה והתשתיות, צפויה במהלך השנה להשתדרג ביכולות נוספות, ביניהן שכבת מיפוי ברזולוציה גבוהה שתאפשר זיהוי הפרעות נוספות על גגות (גריעת דודי שמש ומתקנים טכניים נוספים) לצורך קבלת מידע מדויק יותר לדייר או בעל הנכס. 

בנוסף, יפותח באתר משרד האנרגיה והתשתיות לוח מכוונים ("דשבורד") שיסייע לרשויות המקומיות בגיבוש צעדי מדיניות לקידום אנרגיה סולארית בשטחיהן. כך למשל, כל רשות מקומית תוכל לדעת בלחיצת כפתור את הפוטנציאל בכלל מבני הציבור שלה (בתי ספר, מתנ"סים, גני ילדים ועוד) ובשטחים הציבוריים (כמו מגרשי ספורט, חניונים ופארקים). 

המערכת תנתח את כלל הפוטנציאל הסולארי בדו שימוש בישראל ואת ההתקדמות במימוש פוטנציאל זה. הדבר יאפשר לקבוע  צעדי מדיניות יעילים, מבוססי נתונים, אשר ישפיעו באופן ישיר על השקעות עתידיות במשק החשמל, בתכנון רשת החשמל, קביעת תמהיל ליחס בין התקנת מערכות סולאריות בדו-שימוש ובשטחים קרקעיים, גיבוש תמריצים כלכליים מאוזנים וכמו כן, בקביעת יעדים חדשים לאנרגיה מתחדשת לשנים 2035, 2040 ו-2050. 

מצ"ב קישור למערכת ולמחשבון באתר משרד האנרגיה והתשתיות.

כתבות שיכולות לעניין אותך

איך אפשר לחסוך בחשמל מחר בבוקר

איך לחסוך בחשמל ולהתייעל באנרגיה בבית – טיפים לשנה החדשה 2025

שנת 2025 כאן, וזו הזדמנות מצוינת לפתוח את השנה עם חשיבה חדשה וירוקה. התייעלות אנרגטית לא רק עוזרת לסביבה, אלא גם יכולה לחסוך לנו כסף רב. אז איך עושים את זה? ריכזנו עבורכם כמה טיפים מעשיים ופשוטים שכל אחד יכול ליישם בבית.

חג האורות והקיימות: איך חנוכה יכול להאיר את העתיד

חג החנוכה, המכונה גם "חג האורות", מסמל את ניצחון האור על החושך ואת נס פך השמן, שבו כמות קטנה של שמן זית הספיקה להאיר את בית המקדש במשך שמונה ימים. מעבר לערכים המסורתיים והרוחניים, ניתן לקשור את משמעות החג גם לחשיבה סביבתית ולנושאים כמו אנרגיה, חשמל והתייעלות באנרגיה.

תגובות

עניין אתכם? בואו תגידו לנו מה חשבתם

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן